Totul despre asigurarea CASCO
CASCO este o asigurare facultativă în baza căreia societatea de asigurare achită despăgubiri pentru avariile accidentale (partiale sau totale) si/sau furtul (partial sau total) suferite de vehiculul asigurat si înscris în polita de asigurare.
Atentie: Asigurarea CASCO nu trebuie confundată cu asigurarea de răspundere civilă RCA. În timp ce CASCO vă oferă acoperire pentru daunele la propriul dvs. vehicul, asigurarea dvs. RCA acoperă daunele materiale si/sau vătămările corporale suferite de alte persoane în urma unui accident rutier produs din vina dvs.
Această asigurare este facultativă, ceea ce înseamnă că decizia de încheiere a unui contract de asigurare CASCO este la latitudinea proprietarului de vehicul, nefiind obligatorie prin lege. Desi, potrivit legislatiei care reglementează operatiunile de leasing, finantatorul are obligatia asigurării vehiculelor comercializate în leasing, această obligatie/prevedere nu schimbă natura contractului de asigurare CASCO, acesta rămânând un contract de asigurare facultativ. Potrivit OG nr.51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, cu modificările si completările ulterioare, societătile de leasing au obligatia asigurării vehiculelor. Prima de asigurare o achită utilizatorul, dar asiguratul este societatea de leasing.
Atentie: În cazul unei asigurări CASCO, drepturile si obligatiile dvs. ca asigurat, dar si cele ale societătii de asigurare sunt cele stabilite în contractul de asigurare pe care l-ati încheiat.
Conditiile de asigurare CASCO pot diferi de la o societate de asigurare la alta, atât în ceea ce priveste riscurile asigurate, riscurile excluse, valoarea fransizei (dacă este cazul) si alte elemente specifice, cât si în ceea ce priveste primele de asigurare si conditiile de plată a acestora. În consecintă, pentru ca o comparatie între valorile primelor de asigurare practicate de societăti să fie relevantă este necesar ca si serviciile oferite să fie comparabile.
În toate cazurile, societatea de asigurare are obligatia să vă plătească contravaloarea daunei conform conditiilor contractuale, mai putin fransiza aplicabilă (dacă este cazul) si (posibil) ratele ce au mai rămas de plată la polită. Fransiza este acea parte din valoarea daunei pe care o suportă proprietarul vehiculului si poate fi stabilită de către societatea de asigurare ca valoare fixă ori ca procent din suma asigurată sau din valoarea daunei.
Este foarte important astfel ca, înainte de încheierea unui contract de asigurare, să analizati ofertele disponibile pe piată. De asemenea, trebuie să stiti faptul că, înainte de încheierea oricărui contract de asigurare, aveti dreptul să primiti un set minim de informatii referitoare la societate si la contractul de asigurare propus.
Vă recomandăm să acordati atentie parcurgerii si întelegerii clauzelor contractuale, îndeosebi a celor referitoare la riscurile acoperite în asigurare, excluderi, valoarea fransizei, proceduri de avizare si lichidare a daunei (cum trebuie procedat în cazul producerii riscurilor asigurate, care sunt unitătile reparatoare la care vă puteti adresa etc). SURSA