Sfaturi utile

Ce fac in caz de dauna RCA?

Eveniment rutier solutionat prin Constatare Amiabila.

Daca in urma unui eveniment rutier survenite pe teritoriul Romaniei, in urma caruia au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doua vehicule fara vatamari corporale, atunci acesta poate fi solutionat prin completarea formularului de constatare amiabila. Iata cum poti proceda in acest caz:

1. Acordul amiabil
Efectueaza constatarea amiabila. Este important sa stii ca aceasta metoda poate fi aleasa numai daca ambii participanti la trafic sunt de acord.
Iti recomandam de asemenea sa nu se intervina asupra zonelor avariate, intrucat detaliile avariilor vor fi importante la constatarea daunei. In cel mai scurt timp posibil, incearca sa te deplasezi la cel mai apropiat punct de constatare al asiguratorului vinovatului.

2. Constatarea daunei la asigurator
Completeaza declaratia de accident si deschide dosarul de dauna impreuna cu inspectorul asiguratorului.

3. Reparatia
Dupa efectuarea constatarii, poti repara autoturismul la unul din atelierele de reparatii corespunzatoare, pe baza constatarii de la asigurator

4. Decontarea
Decontarea se realizeaza pe baza cererii de despagubire si a documentelor care atesta efectuarea reparatiei: factura, dovada plata (chitanta, OP), devis la sediul asiguratorului.
Atentie! Pentru decontarea directa cu asiguratorul, poti alege o unitate service agreata de el.

Eveniment rutier solutionat de Politie prin Proces Verbal

1. Constatarea evenimentului la politie

In cazul in care evenimentul in trafic s-a soldat cu victime, sau nu se poate solutiona prin constatare amiabila de accident, poti apela la metoda clasica de anuntare a politiei cu privire la accident. Obtinerea actelor oficiale din partea politiei presupune semnarea procesului verbal si obtinerea autorizatiei de reparatie, daca este cazul.
Iti recomandam de asemenea sa nu se intervina asupra zonelor avariate, intrucat detaliile avariilor vor fi importante la constatarea daunei. In cel mai scurt timp posibil, incearca sa te deplasezi la cel mai apropiat punct de constatare al asiguratului vinovatului.

2. Constatarea daunei la asigurator
Completeaza declaratia de accident si deschide dosarul de dauna impreuna cu inspectorul asiguratorului.

3.Reparatia
Dupa efectuarea constatarii, poti repara autoturismul la unul din atelierele de reparatii corespunzatoare, pe baza constatarii de la asigurator.

4. Decontarea
Decontarea se realizeaza pe baza cererii de despagubire si a documentelor care atesta efectuarea reparatiei: factura, dovada plata (chitanta, OP), devis la sediul asiguratorului.
Atentie! Pentru decontarea directa cu asiguratorul, poti alege o unitate service agreata de el.

Despăgubiri R.C.A.

în urma accidentelor rutiere


Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto - R.C.A. acoperă răspunderea civilă delictuală a proprietarului sau utilizatorului unui vehicul, pentru prejudiciile produse unei terţe părţi, prin intermediul vehiculului. Dacă aţi fost implicat într-un accident auto produs din vina altcuiva, sunteţi îndreptăţit să solicitaţi despăgubiri pentru prejudiciul suferit şi anume:

  • vătămari corporale sau deces: despăgubiri materiale şi despăgubiri morale;
  • pagube materiale;
  • în unele situaţii se pot solicita pagube rezultate din lipsa de utilizare a autovehiculului avariat.


Vătămarea corporală sau decesul rezultate în urma unui accident rutier produs în România sau străinătate, a unei persoane ce se afla ca pasager în autovehiculul vinovat de producerea accidentului, pasagerul vătămat sau moştenitorii celui decedat pot solicita despăgubiri pentru prejudiciul suferit. Pot fi solicitate, cu anumite condiţii, despăgubiri materiale şi despagubiri morale. Drepturi la despăgubire pot formula şi pasagerii rude ale conducatorului auto vinovat de producerea accidentului rutier. Puteţi formula pretenţii de despăgubire timp de 3 ani de la producerea accidentului, această perioadă fiind diferită în funcţie de legislaţia ţării unde s-a produs accidentul rutier.

Despăgubirile materiale care se pot acorda în urma accidentelor rutiere sunt reglementate şi de Codul Civil, care stipulează că orice faptă a omului, care cauzează altuia un prejudiciu, este obligat să-l repare. Pierderea materială suferită poate proveni dintr-o diminuare a valorilor active din patrimoniu, sau dintr-un beneficiu nerealizat care rezidă din lipsirea activului patrimonial de o sporire care ar fi intervenit dacă nu s-ar fi săvârşit fapta ilicită. Prejudiciul material poate fi un beneficiu sau un câştig nerealizat, putând fi probat cu documente justificative. Prejudiciul patrimonial al persoanelor fizice poate fi un câştig nerealizat, în cazul pierderii totale sau parţiale a veniturilor din muncă.
Conform Codului Civil, sunteţi îndreptăţit să beneficiaţi de despăgubiri, dacă aţi fost victima unui accident rutier, ocazie cu care aţi efectuat cheltuieli spitaliceşti, de transport, de înmormântare, etc.

Despăgubirile morale sunt o consecinţă a prejudiciului cauzat unei persoane şi constau în suferinţe de ordin psihic. Normele eticii şi echitatii interzic acordarea de despăgubiri materiale pentru daune morale, deoarece durerea sufletească este incompatibilă cu un echivalent bănesc. Se justifică acordarea unor compensaţii materiale acelor persoane ale căror posibilităţi de viaţă familială şi socială au fost alterate ca urmare a faptelor ilicite săvârşite de alte persoane. Aceste compensaţii sunt destinate să creeze condiţii de viaţă care să aline într-o oarecare măsură suferinţele psihice ale victimei.

Despăgubirile pentru accidentele rutiere produse în România din vina unor conducători auto ale căror autovehicule sunt înmatriculate în străinătate sunt acoperite de către societăţile de asigurare din străinătate, la care sunt asigurate autovehiculele vinovate. În anumite condiţii, se pot solicita despăgubiri pentru:

  • Cheltuielile cu reparaţiile efectuate la autovehiculul dvs.
  • Pierderi de venituri
  • Lipsa de folosinţă a autovehiculului dvs.
  • Pentru vătămari corporale sau deces, se pot obţine despăgubiri materiale şi despăgubiri morale

Despăgubirile pentru accidente rutiere produse în afara României din vina unei alte persoane, sunt acoperite de societăţile de asigurare la care autovehiculele vinovate sunt asigurate. În anumite condiţii, se pot solicita despăgubiri pentru:

  • Cheltuielile cu reparaţiile efectuate la autovehiculul dvs.
  • Pierderi de venituri
  • Lipsa de folosinţă a autovehiculului dvs.
  • Pentru vătămari corporale sau deces, se pot obţine despăgubiri materiale şi despăgubiri morale 

Partenerii nostrii